Dolfijntherapie Curaçao 2017

Dag 10 (week 2)

Dag 10 van de therapie: de laatste dag, spijtig genoeg heeft Brenn donderdagavond een zeer zware aanval gehad, we hopen dat het vandaag gaat lukken want Brenn is zeer moe.

Merel gaat het rustig houden en werkt met de spiegel, ze gaat proberen of Brenn het ziet zitten om met scheerschuim te spelen, dit doet hij op school ook en is direct goed bezig met smeren zowel met zijn handen als met zijn voeten.. daarna nog wat werken met keuzes maken en dan mag hij het water in.. Hier gaat Merel het ook op een aangepast tempo houden om Brenn de nodige rust te geven, hij geniet van de zachte aanraking en het rustig drijven op Kanoa. De manier waarop Kanoa zich aanpast aan Brenn is prachtig, hij voelt dat Brenn dit nodig heeft. Ongelooflijk om dit te zien.

De therapie was zeker geslaagd!

Nu is natuurlijk het moment aangekomen dat je liever niet hebt en dat is afscheid nemen van de mensen waar je twee weken elke dag heel intens mee gewerkt hebt….

Dit valt toch wel heel zwaar, ze hebben ons heel wat bijgeleerd en veel meegegeven om Brenn in de toekomst te begeleiden. Ze zullen ons een verslag maken dat we kunnen delen met alle therapeuten die Brenn in de toekomst zullen begeleiden. Zodat alles wat hij hier geleerd heeft kan voorgezet worden thuis….

Wat we zeker weten is dat we er alles zullen aan doen om er voor te zorgen dat we volgend jaar zeker kunnen terugkeren!! Want dit was echt heel goed voor Brenn!

 

overzicht dolfijn therapie

Dag 9 (week 2)

Dag 9 van de therapie: voorlaatste dag, vandaag is het terug dokdag. Dan mogen we eens van kortbij kijken… dat is wel heel leuk. De sessie binnen verloopt heel goed, Brenn moet op zijn knieen zitten en met zijn buik over een grote bal liggen. Dit wordt gedaan om zijn volledige aandacht op de handen te brengen. Hij grijpt heel goed naar het speelgoed en blijft heel mooi zitten. Hij moet zelf een keuze maken met welk speelgoed hij wil spelen en dit door telkens de voorkeur aan te duiden. Dit begint goed te lukken. Brenn maakt soms al helemaal alleen de beweging naar het speeldje!!!

Eens in het water is het dolle pret, hij heeft er duidelijk zin in!! Het aanraken van Kanoa gaat super, Brenn geniet eenorm en is heel ontspannen. Dan wordt er veel met de bal geoefend, Brenn neemt de bal mooi met beide handen vast, een mooie bevestiging dat hij zeer goed gewerkt heeft de voorbije weken. Dit zien in we in veel dingen vandaag, met het dansen, de ring vasthouden en rond Kanoa zijn snuit hangen.. echt heel goed gewerkt. Merel was zeer tevreden vandaag van Brenn en hij wordt beloond door een zingende Kanoa, schitterend om te zien, die lach op zijn gezicht is heel wat waard!

Dag 8 (week 2)

Dag 8 van de therapie: Met een mooie glimlach komt Brenn binnen in het dolfijncentrum, hij krijgt nog een flinke knuffel en kus van zijn broer voor hij vertrekt met Merel en Anne. Ferre gaat elke dag naar de kidsclub in het therapiecentrum om leuk te gaan spelen en knutselen. De knopjes komen terug boven, dit gaat elke dag echt intensief moeten geoefend worden met hem willen we in de toekomst echt gaan communiceren met hem. Dat is onze taak die we meekrijgen! Merel wil ook dat Brenn zich echt leert ontspannen, dat hij alle prikkels even kan loslaten. Ze gebruikt hiervoor een grote zitzak en legt een zwaar deken over hem. Een zwaar deken wordt gebruikt om druk te bieden en een geborgenheid. Brenn vindt het zalig, hij ligt zich helemaal op zijn gemak en zou zelfs een dutje kunnen doen. Meer dan geslaagd!!!

Tijd om te rusten is er niet want Kanoa is al aan het wachten. Het wordt vandaag een therapie met zeuren en lachen. Soms gaat het even niet goed en is Brenn heel gefrustreerd, hij wil steeds met zijn voeten op Kanoa gaan liggen maar dat wordt verboden door Merel. Hij moet goed leren wanneer iets mag en niet mag. Na een tijdje heeft Brenn natuurlijk door dat zijn gedrag niet toegestaan wordt en gaat snel even een ander plaatje opzetten. Hij doet nu wat er van hem verwacht wordt en doet zijn oefeningen weer zoals het moet. Dit betekent ook dat Brenn een heel sterk karakter heeft maar dat van Merel is sterker en dat merkt hij snel. De sessie is dan toch geslaagd!! We zijn heel fier over hem, dat hij dit allemaal doet en wat hij allemaal al geleerd heeft. We merken al een duidelijk verschil in zijn gedrag. Brenn zoekt echt contact met ons, hij kan onze aanraking beter en beter verdragen. Hij maakt geluidjes die we nog nooit gehoord hebben…. We zij zo blij dat we dit gedaan hebben en zijn van plan om alles op alles te zetten om dit in de toekomst opnieuw te doen met hem!!

Dag 7 (week 2)

Dag 7 van de therapie: Weer een slaapkopje, Brenn is altijd heel vroeg wakker rond 6u is hij al paraat. De therapie start om 10u30 dus is hij al terug een beetje moe. Merel en Anne maken vandaag wat muziek, ja dan is hij vlug wakker… dit vindt hij geweldig!!! Als het maar veel lawaai maakt.. zo wordt zijn concentratie geoefend. Het volgen van geluid is ook heel belangrijk, na enkele keren proberen komt er ook een pictogram bij. Hij moet ook de kaartjes vastnemen en op het bord plakken. Het plakken is nog moeilijk maar de kaartjes nemen doet hij beter en beter zelfs al een paar keer alleen.

Op het dok wordt ook gebruik gemaakt van de pictogrammen, om aan te geven wat er gaat gebeuren. Zo weet hij altijd de volgende stap. Hij heeft vandaag een super dag!! Hij lacht en aait Kanoa zoveel, hij heeft echt plezier vandaag ! Hij oefent veel met de ring en slaagt erin om deze met beide handen vast te houden, daarna moet hij de ring rond de snuit van Kanoa doen. Heel flink gedaan, Kanoa maakt altijd gekke geluidjes en Brenn is er dol op… elke oefening gaat heel goed!

Merel is heel trots op hem en ziet duidelijk de motivatie van Brenn!

Dag 6 (week 2)

Dag 6 van de therapie: Terug een nieuwe werkweek voor Brenn. Even herhaling van de voorbije week, er wordt veel gewerkt op het staan. Brenn is een beetje lui, ja het is dan ook maandag. Merel is wel een therapeut die doorzet en dat is goed voor hem. Al vlug weet hij dat het oefenen wordt!! De groene en rode knop worden terug gebruikt om hem te leren of hij iets graag heeft of niet. Er wordt een speelgoed aangeboden en hij laat weten of het spelen wordt of niet. Vorige week raakte Brenn de knop zachtjes aan maar vandaag klopt hij er goed op zodat er muziek uit komt, geweldig want dat is de beloning. Een staafje met vibratie zal hem leren om aanraking in het aangezicht gewoon te worden.. dat lukt dag na dag beter.

Kanoa heeft er zin in vandaag, ze is al aan het wachten op haar vriend… Het water is een beetje koud dat merk je snel aan Brenn zijn gezichtje.. maar eens het water in gaat het vlotjes, we horen hem geluidjes maken en een paar keer heel mooi lachen, hij doet de oefeningen uitstekend! De bal weggooien lukt vandaag heel goed met beide handen neemt hij deze vast en gooit hem voor Kanoa weg. Wat een leuk spelletje tussen die twee.. Brenn heeft ook geleerd om een pet te dragen in het water, dit heeft ook weer te maken met aanraking van het hoofd.

Op de buik van Kanoa zwemmen als een speer in het water vindt hij echt leuk, maar de zachte aanraking met zijn handjes op de rug en buik dat is ontspannen voor hem.

 

Family swim

Family swim: Papa en Mama mogen in het water met Kanoa!!

Wat een ervaring, nu voel je ook eens wat je kind elke dag meemaakt in het water.. Je kan het moeilijk beschrijven het is ongelooflijk wat een rust dat zo een dier uitstraalt. Het voelt aan al een hard gekookt ei, heel zacht en glad. We kregen eerst wat info mee wat we moesten doen om deze dieren zo goed mogelijk te benaderen. We hebben met hem gedanst, gezwommen, maar ook gekust!!! Echt super, we zijn heel blij dat we dit hebben mogen doen. Ferre mocht wat kunstjes met hem doen vanop het dok, mooi om te zien… Prachtig hoe deze mensen met de dolfijnen omgaan, ze hebben echt een band met elkaar.

Dag 5

Dag 5 van de therapie: Brenn is terug heel moe, als we aankomen is hij goed aan het slapen. Merel en Anne nemen hem al snel mee om te starten aan zijn dagtaak. Er wordt terug op ja en nee gewerkt, ook op van zit naar staan dit vanop een bal. De rompcontrole wordt geoefend op een grote bal dit doe Brenn heel goed. Merel geeft Brenn altijd aan en we gaan staan of zitten en dit door 1,2,3 te zeggen zodat Brenn goed weet op 3 gaan we staan. We hebben hier al ontzettend veel bijgeleerd hoe we met allerlei dingen moeten omgaan en weten dat er heel goed zal moeten voortgewerkt worden op deze basis. We hebben hier zo een goed gevoel bij en zijn zeker dat dit Brenn zal helpen in zijn verdere toekomst.

Eens de sessie binnen gedaan is het tijd om in het water te gaan, Kanoa heeft er vandaag geen zin in dat is al snel duidelijk… dus zal Brenn even gebruik maken van de buurvrouw Bonie. Ze maakt veel geluidjes en dat vindt hij super er wordt veel gelachen in het water.. Het is ook een zeer rustige dolfijn maar een grappige, ze doet veel trucjes met Brenn, met de bal spelen, met de ring, dansen in het water en elke oefening heeft zijn doel. Terug op het dok wordt Brenn beloond voor zijn harde werk en gaat Bonie voor hem allerlei geluidjes maken. Dit zorgt voor een heel grote slappe lach bij Brenn.

Nu nog even douchen en dan kan hij een lekker dutje doen, het zal nodig zijn..

Onze jongen heeft hard gewerkt deze week en kan nu genieten van een zalig weekend. We hebben veel geleerd deze week, zelf hebben we ook workshops gevolgd waar we veel info uitgehaald hebben. We merken ook al een duidelijk verschil van contact tussen ons en Brenn, we mogen hem veel meer aanraken en knuffelen. Hij doet gekke dingen met zijn tong wat een heel goed teken is, hij krijgt meer gevoel in de mond. We zijn zeer blij van de afgelopen dagen en kijken uit naar volgende week!!!

 

Dag 4

Dag 4 van de therapie: Vandaag gaat Merel met Brenn werken op ja en nee keuze. Ze wil Brenn leren om in zijn verdere toekomst kunnen eigen keuzes te maken. Ze gebruikt hiervoor een groene en rode knop. Merel haar doel is dat Brenn zo met ons kan communiceren, dit zou natuurlijk ongelooflijk zijn als hij dat zou kunnen. Merel vertelde ons dat hij dit een paar keer met hulp door een tikje op de onderarm zelf gericht naar rode knop ging. Dan komt er geen reactie van de therapeut en wordt het doel genegeerd. Ging hij naar de groene knop dat komt er een uitbundig applaus en zo wordt duidelijk voor hem wat het verschil is tussen ja en nee.

Onze opdracht nu is te starten met hem laten een keuze te maken bv bij ontbijt “s morgens, wat wil je eten choco of confituur? Zo gaan we opbouwen in keuze van kledij en noem maar op.

Dan is het tijd om in het water te gaan, Kanoa is er klaar voor. Brenn geniet van de zachte aanraking en de rust die Kanoa hem geeft. Er wordt vandaag veel gewerkt aan de aanraking met platte hand. Merel gaat ook werken met drukpunten om zo langer zijn hand te kunnen vasthouden en dit lukt zeker, Brenn laat dit goed toe. Hij gaat deze keer op de surfplank, leuk dat hij dat vind! Hij gaat tegen een goede snelheid in het water rondjes draaien…. Daarna gaat hij op de buik van Kanoa om weer het gevoel van dichte aanraking.

Na de sessie gaat Brenn douchen, hij moet dit doen al rechtstaand en dit lukt altijd beter en beter!! Vandaag zelfs zo goed dat hij niet in de heupen moet bijgestuurd worden maar enkel aan de handen wordt de druk toegepast, Merel was heel tevreden en vindt dat hij zo zijn best doet!!

Een geslaagde therapie vandaag!!

 

 

Dag 3

Dag 3 van de therapie. Brenn slaapt als we op het centrum toekomen, hij heeft nog altijd wat last van het tijdsverschil en daardoor is hij ’s morgens heel vroeg wakker maar al vlug zal er moeten gewerkt worden. Vandaag speelt hij basket, hij moet de bal met beide handen vasthouden en geconcentreerd naar de ring kijken. Na een paar maal doet hij het super! Merel wil ook dat Brenn in de toekomst veel meer gaat rechtstaan en kleed hem dan ook zo om. Brenn houd hem stevig met 1 hand vast aan een handgreep en wordt bijgestuurd in de heupen.

Heel flink heft hij zijn beentjes op om in zijn pak te stappen ,vandaag zijn het er 2 om te kijken of hij hem daar beter in voelt.. Eens in het water wordt al vlug duidelijk dat hij er veel zin in heeft!!! Kanoa voelt dit ook, hij gaat Brenn onmiddellijk een beetje plagen en dat vind hij maar al te gek.

Hij lacht voor de eerste keer in het water, zo blij dat we zijn!!! Na een reeks van oefeningen gaat hij terug op het dok en gaat Merel hem met een trilstaafje in het gezicht prikkelen, hij reageert heel positief, we horen hem lachen tot op de brug. .Voor ons een moment van, ja we zijn er hij heeft de klik gemaakt en geeft zich over aan Merel! De laatste 10min mag Ferre bij zijn broer ,dit is voor beide echt plezier. Ferre helpt de dolfijntrainster om Kanoa trucjes te laten doen voor Brenn. Ze doen ook een oefening tussen Brenn en Ferre..Kan je het woord magisch echt wel 100 keer zeggen!!!   Dit was een geslaagde sessie, op naar morgen.

 

Dag 2

Dag 2 van de therapie, na een ritje van 5min komen we aan in het dolfijncentrum waar Merel ons staat op te wachten. Ze starten de sessie binnen waar gewerkt wordt op actie-reactie.

Brenn moet op een bal zitten met beide voeten op de grond daardoor gaat de aandacht volledig op het bovenlichaam. Hij moet proberen op een knop te drukken, als hij dit doet komt er een beloning. Er gaat dan een aapje dansen en er wordt uitbundig op de bal gesprongen…. Dit zorgt bij Brenn voor de slappe lach!

Na vier maal proberen met Merel lukt het hem de laatste maal door enkel een tikje op de onderarm de knop aan te raken!! Geweldig want de beloning is super!!!   Kanoa zwemt ondertussen naar het dok waar Brenn aankomt. Samen met Merel en Anne stapt hij naar het water, dit doet hij altijd een beetje beter.

Deze sessie gaat een beetje beter dan gisteren maar het water blijft een beetje koud voor Brenn..   Er wordt besloten om hem morgen een tweede pak aan te doen en kijken of dat hem rustiger maakt.  Hij voert zijn oefeningen zeer goed uit, de bal wegduwen ,de ring weggooien en van Kanoa zijn snuit nemen. Merel gaat ook dansen met hem en Kanoa doet gewillig mee.. zeer leuk om te zien.

Na de therapie volgt er terug een woordje uitleg, Brenn gebruikt zijn handjes zeer goed en geeft Merel al een goed gevoel van vertrouwen.

Dag 1

Maandag 9 januari de eerste therapie dag, we worden om 10u in het Curacao Dolphine Therapy verwacht. Merel staat ons op te wachten om kennis te maken, zij gaat Brenn de volgende twee weken begeleiden. we hebben een gesprek met haar over onze verwachtingen en hoe ze de  therapie zal aanpakken. Ondertussen is Brenn mee voor een half uurtje sessie binnen. Er wordt hard gewerkt op het aanraken dit door middel van massage op het hoofd en de armen en benen. Brenn is hier zeer gevoelig aan maar werkt zeer goed mee.

Dan is het grote moment daar, Brenn mag in het water met Kanoa zijn dolfijn voor de komende 2 weken. Prachtig en zeer speciaal voor iedereen dat een dier zo lief en zacht een kind benaderd.

Kanoa is nog een jonge maar zeer rustige dolfijn, hij spiegelt zich aan de manieren en het gevoel van het kind. Zachtjes gaat hij naar Brenn toe, Merel helpt Brenn bij het aanraken van Kanoa en laat hem toe om op de dolfijn te liggen. Ze spelen met elkaar en laat Brenn bepaalde oefeningen doen om beter gericht te gaan werken op de grijpreflexen. Dit doet hij met wat gezeur maar hij doet alles wat van hem verwacht wordt.

Terug op het dok wordt er gewerkt met pictogrammen, dit is heel belangrijk voor zijn concentratie. Merel leert hem ook om van zit op de knieen te gaan zitten en zo tot rechtstand te komen dit met hulp van twee personen. Dit doet hij prima, ze helpen hem door zijn heupen te bewegen in de juiste richting om naar zijn buggy te stappen.

Nu volgt een evaluatie met Merel. Op een paar minuten tijd hadden wel door dat dit een ongelooflijke therapeut is! Ze beschrijft hoe Brenn voor haar is en wat de volgende stappen volgens haar zijn kunnen we haast niet geloven. Hier hebben zeer goed aan gedaan om deze therapie te volgen dat is ons heel duidelijk geworden!!!

Nu is het tijd voor wat rust want Brenn is heel moe na deze inspanning. Op naar morgen voor een nieuw avontuur.